دیدگاه‌های این مطلب 0

فیفا در آخرین سطح | نقد و بررسی بازی FIFA 23

ایکس‌باکس
علی جلیلی ۲۳ مهر ۱۴۰۱

امسال، شاهد حضور آخرین نسخه از سری بازی‌های FIFA هستیم و استودیوی بازی‌سازی الکترونیک آرتز اسپرتس (Electronic Arts Sports) قرار است در سال آینده میلادی، نسخه فوتبالی مخصوص به خودش را تولید و منتشر کند. بازی FIFA 23 جدیداً منتشر شده و با تغییرات عمده‌ای که در دل خودش دارد، می‌تواند لحظات ناب فوتبالی را برای بازیکنان به ارمغان آورد. اگر شما هم از آن دسته از مخاطبانی هستید که هنوز موفق به تجربه این بازی نشده یا برای تهیه آن مردد هستید، می‌توانید نقد و بررسی اختصاصی این بازی را در ادامه از وب سایت بازینامه مطالعه کنید.

برای تجربه آخرین نسخه از سری بازی‌های FIFA آماده هستید؟ خب این شعاری است که بسیاری از طرفداران پیش از انتشار بازی FIFA 23 آن را در فضای مجازی فریاد می‌زده‌اند و البته امیدوار بوده‌اند که با یک خداحافظی باشکوه از این محصول «خاطره‌انگیز» استقبال کنند. خوب یا بد، تلخ یا شیرین یا هرگونه‌ که اسمش را می‌گذارید، FIFA 23 اینجا است و استودیوی بازی‌سازی الکترونیک آرتز اسپرتس (Electronic Arts Sports) تمام تلاش خودش را در جهت بهبود تمام عناصر موجود در این بازی به کار گرفت. از اضافه کردن تیم باشگاهی بانوان گرفته تا تغییراتی در زمینه صحنه‌های بازپخش (Replay) و حتی مکانیزم‌های سانتر و ضربات ایستگاهی؛ اما متأسفانه باید این موضوع را همین اول مقاله به شما بگویم که انتظار چیز بیشتر از این موارد را نداشته باشید! این FIFA همان بازی‌ای است که در سال‌های گذشته ( از نسخه ۲۰۱۹ تا۲۰۲۲) تجربه کرده‌اید، منتها چیزی در دل گیم‌پلی وجود دارد که استودیوی سازنده آن را به نام سیستم هایپرموشن ۲ تبلیغ کرده است.

هایپرموشن ۲، سیستمی که به واسطه آن خیلی از مخاطبان فکر می‌کنند که گیم‌پلی بازی فیفا طبیعی‌تر از حالت معمول می‌شود، اما آیا این یک دروغ رسانه‌ای است؟ شاید اگر در زمان انتشار بازی FIFA 22 بوده‌ایم، این یک دروغ نبود، اما واقعاً رسانه‌ای کردن موضوعی به اسم هایپرموشن ۲، یک دروغ بزرگ رسانه‌ای است. برای آن دست از بازیکنانی که نمی‌دانند این سیستم چه چیزی است، باید بگویم که تیم سازنده با شبیه‌سازی کردن تمام وقایع یک فوتبال واقعی ۹۰ دقیقه‌ای ( به واسطه پوشاندن لباس‌های موشن کپچر بر تن بازیکنان)، سعی کرده‌اند که تمام رویداد‌های این بازی مثل شوت زدن، تکل زدن، مصدوم شدن و همه جنبه‌ها را به طبیعی‌ترین حالت ممکن در بیاورند.

خب همانطور که گفتم اگر در زمان انتشار بازی FIFA 22 بوده‌ایم، می‌توانستم از واقعیتی به اسم هایپرموشن را قبول کنم، اما الان یک سال از انتشار آن بازی گذشته و بسیاری از کاربران هم به گیم پلی نسخه بیست و دوم هم عادت کرده‌اند. کاری به واقعی بودن انیمیشن بازیکنان نداریم، چراکه آن‌ها زیاد در گیم پلی تأثیر خاصی را ایجاد نمی‌کند. بگذارید بیشتر در خصوص افزونه‌هایی که در گیم پلی مشاهده کرده‌ام، با شما صحبت کنم.

افزونه‌های نشانه‌گری چون نشانه‌ ضربات قدرتی واقعاً وحشیانه، این موضوع را تضمین می‌کند که تیم سازنده روی محتوای گیم پلی با چیزی فراتر از هایپرموشن به استقبال بازیکنان رفته‌اند. شاید از لحاظ گیم مود چیز جدیدی به محتوای بازی FIFA 23 اضافه نشده باشد، اما بسیاری از کاربران بابت اضافه شدن محتواهایی این چنینی به سیستم گیم‌پلی واقعاً خوشحال هستند.

 

 

 

 

اگر شما هم از آن دسته از مخاطبانی هستید که فقط به دنبال تجربه کردن فیچر (قابلیت) های تازه هستید، با تجربه کردن بازی FIFA 23 کار درستی را انجام می‌دهید، اما اگر فکر کرده‌اید که قابلیت تازه‌ای مثل Volta ( فوتبال خیابانی که در نسخه ۲۰۱۹ به محتوای بازی اضافه شد) به محتوای گیم‌ پلی اضافه شده است، پیشنهاد می‌‌کنم که اصلاً به سراغ تجربه این بازی نرفته یا حداقل آن را در گیم نت‌ها تجربه کنید.

در گیم‌پلی این بازی، یکی از مهم‌ترین جنبه‌هایی که احساس خواهید کرد، این است که هم‌ تیمی‌های شما در جستجوی فضاهای بهتر برای دریافت پاس‌ / سانترها هستند که همین موضوع می‌تواند به شما کمک کند تا روی قابلیت Control Ball خودتان بهتر کار کنید؛ چراکه نسبتاً زمان زیادی می‌گذرد تا بازیکنان با فضای مناسب برسند و تا آن زمان باید بتوانید از مالکیت خود محافظت کنید. البته در زمینه «کنترل کردن توپ» این نکته را هم باید خاطرنشان کنم که بازیکنان تحت هدایت شما، اکنون واکنش بهتری به آنالوگ‌ چپ کنترل ( که باعث راه رفتن بازیکنان می‌شود) نشان می‌دهند و برخلاف نسخه قبلی شانس لو رفتن توپ‌ها خیلی کمتر شده است.

برگردیم به سراغ افزونه‌های جدید مثل شوت‌های قدرتی که کمی‌ بالاتر در خصوص آن صحبت کرده‌ام. تنها تیر زرادخانه خط حمله شما در مستطیل سبز، شوت‌های وحشتناک قدرتی است که در اکثر مواقع شانس به ثمر رساندن گل برای شما را به ۱۰۰٪ افزایش می‌دهد. در نگاه اول شاید هیچ آموزشی برایتان روی صفحه به نمایش درنیاید که چگونه باید از شوت‌های قدرتی استفاده کنید، اما بگذارید که من این ترفند را در این مقاله به شما یاد بدهم.

در خارج از محوطه جریمه، زمانی که فرصت شوت‌زنی پیدا کرده‌اید ( چه به واسطه موقعیت‌های یک به یک و چه به واسطه رد شدن از یک بازیکن و پیدا کردن فضای مناسب) کافی است در هنگام فشردن دکمه شوت ( دایره / B در تنظیمات کلاسیک و مربع / X در تنظیمات آلترینت) می‌بایست دکمه‌های L1 و R1 در پلی‌استیشن و RB و LB در ایکس باکس را به صورت همزمان نگه‌ دارید. در این صحنه، دوربین بازی به صورت خاصی رو بازیکنی که قصد شوت دارد، زوم کرده و سپس تیر آتشین شما از توپخانه شلیک می‌شود.

 

 

 

 

البته این نکته را هم متذکر می‌شوم که با هر بازیکنی این کار را انجام ندهید. این قابلیت بیشتر برای بازیکنانی است که از «قدرت شوت» بالایی برخوردار هستند و اگر می‌خواهید که این شوت‌های شما ثمره‌ای داشته باشد، بهتر است از بازیکنانی استفاده کنید که علاوه بر قدرت شوت، قدرت «تمام کنندگی» هم داشته باشند. نکته دیگری که باید مدنظر قرار دهید، این است که اگر در حین مسابقه یکی از این شوت‌ها را خراب کنید، سیستم شوت‌زنی به حالت دستی قبلی (که بسیاری از کاربران آن را با نام Time Finishing می‌شناسند) برمی‌گردد.

نه تنها شما می‌توانید از این ضربات استفاده کنید، بلکه حریفانتان هم می‌توانند از این قابلیت استفاده کنند. به همین واسطه، با زوم شدن دوربین به سمت بازیکن هدف، متوجه خواهید شد که حریف شما در حال انجام چه کاری است. هایپرموشن ۲ می‌تواند در اینجا خودش را نشان بدهد، چراکه اولاً بازیکنان مدافع به صورت هوشمندانه به سمت پای بازیکن هدف تکل می‌زنند و دوماً حتی نوک انگشتان دروازه‌بان شما یا حریف می‌تواند روی نتیجه شلیک توپ تأثیر گذار باشد.

در نهایت از دیگر ویژگی‌های متمایر شده این بازی می‌توانیم به ضربات ایستگاهی، کرنرها و حتی سیستم جدید پنالتی اشاره کنیم. بر خلاف نسخه‌های قبلی که در ضربات ایستگاهی باید با هدف قرار دادن یک گوشه و بازی کردن با آنالوگ راست، ضربه دقیقی را به سمت دروازه می‌زده‌اید، در بازی FIFA 23 شما این شانس را خواهید داشت که ضربات خود را به گونه دلخواه خود بزنید. به عنوان مثال می‌توانید شوت‌های خود را زمینی، کات دار، مستقیم، چیپ و غیره به سمت دروازه روانه کنید که البته همه این‌ها بستگی به فاصله متری خط ضربه با تور دروازه را دارد.

همانند دنیای واقعی، اگر بخواهید، می‌توانید کنترل یکی از بازیکنان خارج از دیوار دفاعی را برعهده بگیرید و با کشاندن آن به پشت دیوار ( که باعث خوابیدن بازیکن روی زمین می‌شود) باعث سد کردن راه توپ به صورت شلیک زمینی شوید. کرنرها هم دقیقا از همین سیستم پیروی می‌کند و بازیکنان می‌توانند با جای نشانه‌گیری بخشی از محوطه جریمه، پاس یا سانترهای خود را به صورت دقیق‌تر به تیر اول یا دوم، پشت محوطه جریمه، روی نقطه پنالتی و سایر جاهای دیگر بفرستند.

سیستم پنالتی برخلاف نسخه‌های قبلی که از قابلیت Time Finishing استفاده می‌کرد، دستخوش تغییرات جالبی شده و بازیکنان به باید در زمان خاصی، اقدام به شوت کردن توپ و جهت دادن زاویه آن انجام دهند.

 

 

 

 

فراتر از لحظات گیم‌پلی لحظه به لحظه، در بازی FIFA 23 به طور قابل پیش‌بینی‌ای تغییرات عمده به جای بخش‌های سرگرمی‌کننده‌ای مثل Volta یا Career Mode، روی بخش Ultimate Team انجام شده که از بزرگ‌ترین آن می‌توانیم به وجود سیستم میکروترزنکشن یا پرداخت‌های درون برنامه‌ای اشاره کنیم. این استراتژی کلاهبردارانه الکترونیک آرتز باعث می‌شود تا سیستمی که سال‌ها برای حذف آن جنگیده‌ایم، همچنان پررنگ‌تر در جایگاه خودش باقی بماند.

میکروترنزکشن‌ها همان مشکلات اصلی و بزرگی است که در بازی Madden NFL 23 و NBA 2K23 تجربه کرده‌ایم. همه ما از سیستم کثیف که باید در ارزای قدرت گرفتن در بخش‌های آنلاین پول پرداخت کنیم، متنفر هستیم؛ اما برای کمپانی مثل الکترونیک آرتز، این سیستم شاهرگ اقتصادی‌ای است که به واسطه آن می‌تواند ۲ برابر درآمدزایی بیشتر انجام دهد و عملاً تجربه منصافه و متعادل بازی‌ها را زیر پای خودش له کند. جدا از این، هرچیزی که پیش‌تر در نسخه بیست و دوم پیرامون بخش Ultimate Team تجربه کرده‌ایم، عوض نشده است و می‌توانید با همان سیستم به تجربه بازی بپردازید.

در بخش Career Mode، شما می‌توانید از مربی‌ها و چهره‌های واقعی در دنیای فوتبال برای مربیگری یک تیم استفاده کنید که تا قبل از انتشار نسخه نهایی، از یکی از آن‌ها به نام آقای تد لاسو (Ted Lasso) رونمایی شده بود. بزرگ‌ترین کاری که در خصوص مربی‌های واقعی می‌توانید در این بازی انجام دهید، عوض کردن استایل پوششی آن‌ها است و اصلاً فکر عوض کردن مدل مو، گذاشتن ریش و پشم یا هرچیز دیگر را نکنید. برخی از نکات موجود در بخش Career Mode واقعاً‌ اضافه هستند که از بزرگ‌ترین آن می‌توانم به تلاش سازندگان برای اضافه کردن AFC Richmond نام ببرم.

به جای صرف کردن هزینه و انرژی برای این کارهای بیهوده، تیم سازنده می‌توانست همانطور که لیگ باشگاهی بانوان را به بخش آفلاین و آنلاین اضافه کرده بود، به بخش Career Mode هم اضافه کند تا با ترکیب این قابلیت با سیستم هایپرموشن، سرگرمی‌های زیادی را برای بازیکنان به ارمغان آورد. البته یکی از پیام‌های مخفی FIFA 23 به بازیکنان در خصوص «برابری جنسی» است، به طوریکه داوران زن هم در مسابقات مردانه به قضاوت می‌پردازند و اگر تیم باشگاهی زنان هم در بخش Career Mode وجود داشت،‌ شاید می‌توانستیم به عنوان یک مربی مرد به سرپرستی تیم‌های بانوان بپردازیم.

در هر صورت ما به این واقعیت می رسیم که ارتقاءهای جزئی و تکراری در سری بازی‌های FIFA نمی‌تواند مخاطب پسند باشد. اگر شما هم مثل من باشید و نیازی به تجربه بخشی مثل Ultimate Team نداشته باشید، مشکل اساسی‌ای برایتان وجود دارد. من و شما هر سال بابت به‌روز کردن محتوای بازی‌ای که سال پیش تجربه‌اش کرده‌ایم، حداقل ۶۰ الی ۷۰ دلار پول پرداخت می‌کنیم که اصلاً رقم کمی نیست. اما و اگرها را کنار بگذاریم؛ شاید بزرگ‌ترین دلیلی که تیم سازنده به تغییرات اساسی و بزرگ نیاز ندارد، نبودن یک رقیب مناسب برای این بازی فوتبالی پر مخاطب است.

 

 

 

 

در مقام مقایسه، می‌توانم همین حرف را هم برای سری بازی Forza Horizon هم بزنم و اگر نقد و بررسی ما را مطالعه کرده باشید، متوجه خواهید شد که تیم سازنده آن بازی هم به خاطر نبودن یک رقیب مناسب، تلاشی برای ارائه و افزودن موارد جدید به بازی نکرده است؛ ولی همچنان با یک محصول سرگرم‌کننده روبه‌رو شده بوده‌ایم. بله، FIFA 23 هم برای تمام مخاطبانش سرگرم‌کننده است ( به جز کاربران کنسول‌های نسل هشتم و البته نینتندو سوئیچ)، اما هنوز نمی‌توانم با قاطعیت جواب این موضوع را بیان کنم که آیا برای بازی‌ای که تفاوت اندکی با نسخه قبلی خودش دارد، پرداخت ۷۰ دلار منصفانه است یا خیر!

برای آن دسته از مخاطبانی که هر سال به تجربه بخش‌های آفلاین این بازی می‌پردازند، چیز زیادی وجود ندارد؛ جز اینکه چند انیمیشن و حرکات موشن شده در بخش Career Mode مشاهده کرده یا با تغییر الگوریتم بازی از طریق بخش تنظیمات یا استفاده از افزونه‌هایی مثل Training Center که با کمک آن می‌توانید سبک بازی خودتان را واقعاً بهبود ببخشید، به سرگرم‌کردن خودتان کمک کنید.

بازی‌ای مثل FIFA 23 تکرار فرمول‌های قدیمی است و اگر تصمیم به خرید آن دارید، حتی بدون نیاز به خواند نقد و بررسی‌های مختلف، می‌دانید که دارید با چه چیزی روبه‌رو می شوید. راجع‌به بعضی از قابلیت‌های این بازی صحبت نکرده‌ایم که واقعاً گزافه‌گویی بود و وقتی تیم سازنده تغییراتی در خصوص آن بخش‌ها اعمال نکرده است، نیازی نیست که دوباره از نقدهای سال پیش که پیرامون بازی FIFA 22 داشتم، در این مقاله استفاده کنم. به طور کلی FIFA 23 خیلی هیجان انگیز نیست، جاه‌طلبانه هم نیست و بیشتر به جنبه‌هایی اکتفاء می‌کند که در آن خوب است (مثل بخش Ultimate Team). متأسفانه بازی بزرگ دیگری در زمینه فوتبالی وجود ندارد که بخواهم شما را تشویق به تجربه آن بکنم و البته بعدی می‌دانم بازی‌های موجود دیگر مثل eFootball یا UCL بتوانند در این حد سرگرم‌کننده باشند.

شاید بزرگ‌ترین انتظاری که از بازی FIFA 23 می‌توانید داشته باشید، پیرامون به‌روزرسانی جام جهانی آن باشد که تا ۱ ماه دیگر منتشر خواهد شد و می‌توانید هم در غالب بخش آفلاین و هم آنلاین، به رقابت در این رویداد جهانی بپردازید. برای من، این یک خداحافظی ساده با سری بازی‌ای بود که ۱۷ سال چنین بازیکنی را سرگرم کرد و با توجه به این موضوع که تیم سازنده الکترونیک آرتز پیش‌تر گفته بود که سازمان فدراسیون جهانی فیفا دست ما را برای تولید یک بازی محبوب و دلخواه بسته و دیگر قرار نیست با آن‌ها همکاری داشته باشیم، امیدوارم که بازی فوتبالی سال آینده آن‌ که با نام EA Sports FC شناخته می‌شود، تغییرات بزرگ و معناداری را برای تمام مخاطبان ایجاد کند؛ چراکه همه ما لایق تجربه این تغییرات بزرگ و عمده هستیم.

پلتفرم بررسی بازی: PS5

 

نمره: ۱۰/۷

 

نکات مثبت: گیم‌پلی سرگرم کننده، قرار دادن تیم بانوان، بخش تمرینی مناسب جهت راه‌انداختن بازیکنان تازه وارد، سیستم Matchmaking بهبود یافته در بخش آنلاین و غیره.

نکات منفی: دروازه‌بان‌ها هنوز هم مشکل ساز هستند، عدم ایجاد تغییرات عمده در بخش‌های آفلاین مثل Volta و Career Mode، تعداد تعویض بازیکنان در یک بازی هنوز هم سه بار است؛ عدم پشتیبانی بخش Career Mode از تیم باشگاهی بانوان و غیره

برچسب‌ها
در بحث شرکت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید دوست داشته باشید
۲۵ دی ۱۴۰۱
گیم لیست
دیدگاه‌های این مطلب 0
گیم لیست | ۵۰ بازی داستانی که در سال ۲۰۲۳ و بعد از آن منتشر می‌شوند (قسمت اول)
۲۵ دی ۱۴۰۱
بازی WWE 2K23
دیدگاه‌های این مطلب 0
شایعه: زمان رونمایی از بازی WWE 2K23 تا رویداد رویال رامبل به تعویق افتاد
تازه‌ترین ویدیو‌ها
۲۵ دی ۱۴۰۱
بازی The Callisto Protocol
دیدگاه‌های این مطلب 0
هزینه ساخت بازی The Callisto Protocol حدود ۱۶۲ میلیون دلار بوده است
ویترین ویترین
ویترین
ویدیو ویدیو
ویدیو
جستجو جستجو
جستجو